De parure met huisdiamanten (Stuart-diamant)

Koningin Juliana met tiara, collier en broche, © RVD

Deze parure bestaat uit een tiara, broche en collier en bestaat geheel uit diamanten. Juwelier Schürmann heeft de sieraden gemaakt en heeft daarvoor delen van de Van Kempen-parure gebruikt (een juwelenset voor koningin Emma gemaakt door juwelier van Kempen in opdracht van koning Willem III) en andere diamanten uit de collectie van de Oranjes.

Koningin Juliana droeg de gehele parure geregeld, maar sinds de jaren '70 is de gehele set niet meer gezien. Enkele argumenten die worden aangedragen zijn dat de set is opgebroken, onderhoud nodig heeft of dat het niet Beatrix' smaak was om te dragen

Dat nog niet zo lang geleden de Pauwenstaart-tiara na lange tijd weer tevoorschijn kwam, biedt hoop dat de gehele set nog aanwezig is. Zeker nu prinses Laurentien en koningin Máxima met de broche zijn gezien en koningin Máxima ook het collier heeft gedragen.

De tiara

De opdracht van juwelier Schürmann begon met de tiara: voor de inhuldiging van haar dochter Wilhelmina bestelde koningin Emma een tiara. Omdat Wilhelmina erg jong was (18) werd er een grootse tiara gecreeërd. Er zijn grote diamanten gebruikt en in het midden werd de Stuart-diamant geplaatst.

De Stuart-diamant is groen/blauw-achtig van kleur en peervormig. Het is de oudste diamant en meest waardevolle diamant uit de collectie van de Oranjes. Het is namelijk terug te herleiden naar koning-stadhouder Willem III die voor zijn vrouw Mary Stuart deze diamant kocht. Bij het overlijden van zijn vrouw erft Willem III onder meer al haar juwelen. Als hij zelf overlijdt worden alle juwelen geïnventariseerd en teruggebracht naar Nederland en de nieuwe Prins van Oranje: prins Johan Willem Friso.

Gedurende dat de Oranjes deze diamant in het bezit hebben is deze gebruikt als hanger aan een collier of verwerkt in een collier totdat hij werd gebruikt voor de tiara.

Enkele juwelenkenners hebben opgevangen dat de tiara nog bestaat, is schoongemaakt en gerestaureerd maar dat koningin Máxima enkel wacht op een geschikte gelegenheid om de tiara te dragen.

Het collier

Samen met de tiara werd ook dit collier gemaakt voor koningin Wilhelmina. Het collier heeft een duidelijk schakels en ketens als motief. Echter werd het collier pas gedragen rond de festiviteiten van koningin Juliana. Vanaf de regeerperiode van koningin Beatrix is het collier niet meer gezien tot 2017, toen koningin Máxima er voor het eerst mee verscheen.

De broche

Deze grote broche - ook wel devant de corsage - is opgebouwd uit drie rijen strikken en er hangen diamanten hangers aan de onderkant. Ook deze broche is voor lange tijd niet gezien tot 2013.

De broche is heel veelzijdig en kan in kleinere delen opgebroken en gebruikt worden; van drie rijen strikken naar twee bijvoorbeeld. Enkel de grote diamanten uit het midden van de broche kan ook.

Foto's

27 maart 2017: Koningin Máxima draagt het collier en de grote diamanten uit het midden van de broche op haar ceintuur tijdens het staatsbezoek van Argentinië

29 oktober 2014: Koningin Máxima draagt de devant de corsage tijdens staatsbezoek aan Japan

29 april 2013: Prinses Laurentien draagt de broche tijdens de vooravond van de inhuldiging van koning Willem-Alexander

Gebruikte bronnen

Deel deze pagina: