Ga naar innoud

De parure met huisdiamanten (Stuart-diamant)

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Deze parure (juwelenset) bestaat uit een tiara, broche en collier. Juwelier Schürmann heeft de sieraden gemaakt en heeft daarvoor delen van de Van Kempen-parure en andere diamanten uit de collectie van de Oranjes gebruikt. Recent is na de broche en het collier ook de tiara weer opgedoken.

Koningin Juliana droeg de gehele parure geregeld, maar sinds de jaren '70 werrd de gehele set voor lange tijd niet meer gezien. Hierdoor vreesde men lange tijd voor het ergste, zeker toen Beatrix als koningin niks uit de set droeg: dat de set wellicht opgebroken was.

Een logischere reden is dat de set niet de smaak en stijl was van koningin Beatrix.

De tiara

De tiara in volledige vorm, © PPE
Koningin Máxima met tiara
en broche © PPE

De opdracht van juwelier Schürmann begon met de tiara: voor de inhuldiging van haar dochter Wilhelmina bestelde koningin Emma een tiara. Omdat Wilhelmina erg jong was (18) werd er een grootse tiara gecreeërd. Bovenop de tiara in het midden werd de Stuart-diamant geplaatst, met links en rechts ervan twee grote diamanten.

De Stuart-diamant is groen/blauw-achtig van kleur en peervormig. Het is de oudste diamant en meest waardevolle diamant uit de collectie van de Oranjes. Het is namelijk terug te herleiden naar koning-stadhouder Willem III die voor zijn vrouw Mary Stuart deze diamant kocht. Bij het overlijden van zijn vrouw erft Willem III onder meer al haar juwelen. Als hij zelf overlijdt worden alle juwelen geïnventariseerd en teruggebracht naar Nederland en de nieuwe Prins van Oranje: prins Johan Willem Friso.

Gedurende de eeuwen dat de Oranjes deze diamant in het bezit hebben, is deze gebruikt als hanger aan een collier of verwerkt in een collier totdat hij werd gebruikt voor de tiara.

In 2018 droeg koningin Máxima voor het eerst de tiara en die kwam daarmee na ruim 45 jaar weer eens uit de kluis. De twee grote diamanten links en rechts van de Stuart-diamant kunnen als oorbellen gedragen worden. De Stuart-diamant zelf kan er ook afgehaald worden.

De tiara zonder Stuart-diamant, © PPE (Nieboer)

Het collier

Close-up van het collier, © PPE (Nieboer)

Samen met de tiara werd ook dit collier gemaakt voor koningin Wilhelmina. Het collier heeft een duidelijk schakels en ketens als motief. Echter werd het collier pas gedragen rond de festiviteiten van koningin Juliana. Vanaf de regeerperiode van koningin Beatrix is het collier niet meer gezien tot 2017, toen koningin Máxima er voor het eerst mee verscheen.

De broche

De volledige broche © PPE

Deze grote broche - ook wel devant de corsage - is opgebouwd uit drie rijen strikken en er hangen diamanten hangers aan de onderkant. Ook deze broche is voor lange tijd niet gezien tot 2013.

De broche is heel veelzijdig en kan in kleinere delen opgebroken en gebruikt worden; van drie rijen strikken naar twee bijvoorbeeld. Enkel de grote diamanten uit het midden van de broche kan ook.

Enkel de grote diamanten op Máxima's ceintuur © PPE (Nieboer)
De strik uit twee stukken, © PPE (Nieboer)
De strik met alledrie de stukken, © PPE (Patrick van Katwijk)

Foto's

27 maart 2017: Koningin Máxima draagt het collier en de grote diamanten uit het midden van de broche op haar ceintuur tijdens het staatsbezoek van Argentinië

29 oktober 2014: Koningin Máxima draagt de devant de corsage tijdens staatsbezoek aan Japan

29 april 2013: Prinses Laurentien draagt de broche tijdens de vooravond van de inhuldiging van koning Willem-Alexander

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

The Court jeweller (2016). The Stuart Tiara