De Pauwenstaart-parure

Deze juwelenset uit diamanten en robijnen bestaat uit een tiara, collier, broche, armbanden en oorbellen. De set is gemaakt door juwelier Schürmann in 1897 voor koningin Wilhelmina, met robijnen afkomstig van koningin Sophie. Voor zover bekend heeft Wilhelmina alleen de tiara gedragen.

Koningin Juliana droeg het collier bij haar inhuldiging, maar heeft andere delen van de set nooit gedragen. Prinses Irene, die de set geregeld droeg (ze kreeg deze 'cadeau' van haar grootmoeder Wilhelmina), heeft de set wel helemaal compleet gedragen.

Na de jaren '70 werd de set niet meer gezien, behalve de broche. Hierdoor waren juwelenkenners bang dat de tiara en het collier verkocht waren. Kenners en fans waren dan ook dolbij toen in 2009 prinses Máxima met de tiara verscheen. Dit gaf hoop dat het collier uit de set ook nog bestond.

En zie, in februari 2017 werden we door koningin Máxima verrast toen ze het collier droeg bij de ontvangst van de Duitse president Gauck. Foto:

De set wordt gemixt met andere robijnen juwelen, voornamelijk uit de robijnen Mellerio-parure.

Foto's

Prinses Máxima met de broche uit de set.Prinses Máxima met de Pauwenstaart-tiarakoningin Beatrix met de tiara uit de Pauwenstaart-parureKoningin Máxima draagt de broche uit de setprinses Annemarie met de broche uit de Pauwenstaart-parure

Foto-index

Foto 1: prinses Máxima met de broche, op de 60ste verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf.
Foto 2: prinses Máxima met de tiara in 2009, tijdens het staatsbezoek van Zweden.
Foto 3: koningin Beatrix met de tiara in 2010 tijdens de 70ste verjaardag van de Deense koningin Margrethe.
Foto 4: koningin Máxima draagt de broche op eerste staatsiefoto als koningin
Foto 5: Prinses Annemarie van Bourbon-Parma draagt de broche tijdens de Koningsvaart op 30 april 2013 t.g.v inhuldiging koning Willem-Alexander.

Gebruikte bronnen

↑ Terug naar boven

Deel deze pagina: