Ga naar innoud

De Pauwenstaart-parure

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 6-02-2021

Close-up van de tiara, © PPE (Nieboer)

Deze juwelenset uit diamanten en robijnen bestaat uit een tiara, collier en broche, waarbij het collier bijna een kopie is van de tiara. Het centrale motief lijkt op een pauwenstaart. De set is gemaakt door juwelier Schürmann in 1897 voor koningin Wilhelmina, met robijnen afkomstig van koningin Sophie.

Voor zover bekend heeft Wilhelmina alleen de tiara gedragen. Koningin Juliana droeg het collier bij haar inhuldiging, maar heeft andere delen van de set nooit gedragen.

De broche, © PPE (Nieboer)

Prinses Irene, kreeg de set cadeau van koningin Wilhelmina en droeg deze geregeld. Zij droeg wel alle sieraden uit de set. Ook droeg zij er altijd dezelfde oorbellen en armbanden bij, maar die zijn qua stijl anders dan de juwelen uit deze set.

Sowieso wordt deze set gemixt met andere robijnen juwelen, en dan voornamelijk met sieraden voornamelijk uit de robijnen Mellerio-parure. Het verschil kun je zien: de robijnen in de Pauwenstaart-parure neigen meer naar roze, terwijl de robijnen in de Mellerio-parure echt rood zijn.

Over het feit dat Irene deze set cadeau kreeg is een alleraardigste anekdote te vinden in een boek van José María Ruiz de Arana y Bauer, hertog van Baena (1893-1985) en van 1957 tot 1963 de Spaanse ambassadeur in Nederland:

Koningin Máxima met het collier
© PPE (v.d. Werf)

‘Grootmoeder Wilhelmina had de wens te kennen gegeven dat zij voornemens was voor deze gelegenheid een bezoek aan Soestdijk te brengen. Al het mogelijke werd gedaan om ervoor te zorgen dat niets haar misnoegen zou kunnen opwekken. Wilhelmina voegde zich bij het familiefeest en kwam tegen theetijd plotseling met een geschenk voor de dag.

Nu was het, zoals ik al zei, de verjaardag van prinses Beatrix, maar het pakje van bescheiden afmetingen en in bruin papier gewikkeld, werd Irene in de handen geduwd. Iedereen stond verbluft te kijken, maar Irene moest het natuurlijk wel aannemen. Zij maakte het pakje open en vond tot haar vreugde een schitterende parure van robijnen en diamanten, een koningin waardig.
Er was geen twijfel mogelijk: het geschenk was bestemd voor Irene. Beatrix kreeg niets. Iedereen hield zich goed. Irene straalde, zij het wat verlegen, Beatrix prees het geschenk met stoïcijnse goedmoedigheid en de anderen stemden met haar in.

Maar toen Wilhelmina was vertrokken, kwamen de tongen los. Toch blijft het interessante probleem: wat was Wilhelmina’s opzet? Waarom en waartoe handelde ze zo? Het antwoord is echter duidelijk en verklaart vele van de vreemde situaties die ze in haar leven heeft uitgelokt: ‘Men mag in het leven niets verwachten, en vooral nergens op rekenen.’

Na de jaren '70 werd de set niet meer gezien, behalve de broche. Hierdoor waren juwelenkenners bang dat de tiara en het collier verkocht waren. Kenners en fans waren dan ook dolbij toen in 2009 prinses Máxima met de tiara verscheen en in 2017 met het collier.

Foto's

6 februari 2017: Koningin Máxima draagt het collier bij ontvangst van de Bondspresident van Duitsland.

27 mei 2015: Koningin Máxima met de tiara en broche tijdens staatsbezoek Nederland aan Canada

24 juni 2014: Koningin Máxima met de tiara en broche tijdens staatsbezoek aan Polen

30 april 2013: Prinses Annemarie de Bourbon de Parma draagt de broche tijdens de Koningsvaart.

30 april 2013: Prinses Margaritha de Bourbon de Parma draagt de oorbellen tijdens de Koningsvaart.

10 januari 2012: Prinses Máxima met de tiara tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Oman

22 april 2009: Prinses Máxima met de tiara tijdens het staatsbezoek van Zweden

30 april 2006: Prinses Máxima met de broche tijdens het verjaardagfeest van koning Carl Gustaf van Zweden

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

Smit, Els (2013) Uit de kluis: Pauwenstaartparure. Royalglitter.com.