Ga naar innoud

De robijnen Mellerio-parure

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Koningin Máxima met tiara, collier, oorbellen en armband uit de set

Deze sieradenset (parure) van tiara, collier, oorbellen, armband en broche is in 1889 in opdracht gemaakt van koning Willem III door de Franse juwelier Mellerio en is ontworpen door Oscar Masin.

Koningin Juliana met de volledige set

De set werd gemaakt voor koningin Emma, de tweede vrouw van koning Willem III. Hij heeft er toen 160 000 gulden voor betaald.

Bij deze set hoort ook een waaier, bezet met robijnen en diamanten.

Het is één van de favorieten bij de Oranjes en zeker bij koningin Máxima.

Deze set wordt vaak gecombineerd met andere robijnen sieraden, zoals de Pauwenstaart-parure.

Tiara

De tiara, © PPE (Nieboer)

De tiara bestaat uit vijf elementen die met elkaar verbonden zijn door drie rijen diamanten. Van de vijf elementen vallen de drie grootsten vooraan het meest op. Ze hebben een soort bloemmotief en bevattten alledrie twee robijnen: een in het midden en een bovenaan.

Collier

Het collier volgt dezelfde stijl als de tiara: een element met drie rijen diamanten. Het element heeft hetzelfde bloemmotief als de elementen in de tiara.

Kleine broche

De kleine broche © PPE (Nieboer)

De kleine broche volgt hetzelfde bloemmotief als te zien in de tiara en het collier.

Grote broche

De devant de corsage
Hanger uit de broche
© PPE (Nieboer)

De grote broche - ook wel devant de corsage - lijkt opgebroken te zijn. Eén element uit deze broche wordt nog wel gebruikt als hanger aan colliers of als hanger aan de kleine broche.

Armband

De armband volgt dezelfde stijl en hetzelfde motief als bij de tiara en het collier: een element met bloemmotief met drie rijen diamanten.

Foto's

20 juni 2017: Koningin Máxima draagt de oorbellen, halsketting en tiara (misschien ook nog een armband) tijdens het staatsbezoek aan Italië

28 november 2016: Koningin Máxima draagt de oorbellen, halsketting, armband en tiara tijdens staatsbezoek van België

19 mei 2016: Koningin Máxima draagt de tiara, oorbellen, broche en armband naar het gala voor het Corps Diplomatique

13 juni 2015: Koningin Máxima draagt de tiara, oorbellen, halsketting en armbanden naar het huwelijk van prins Carl Philip en prinses Sofia van Zweden

14 mei 2014: Koningin Máxima draagt de tiara, oorbellen, halsketting en armbanden naar het gala voor het Corps Diplomatique.

april 2013: Koningin Máxima draagt de tiara, oorbellen en armbanden uit de set op de eerste staatsiefoto van het koningspaar. De broche komt uit de Pauwenstaartparure.

19 oktober 2012: Prinses Máxima draagt de tiara, oorbellen en halsketting tijdens het galadiner op de vooravond van het huwelijk van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stephanie van Luxemburg

13 september 2009: Prinses Máxima draagt de oorbellen en broche tijdens bezoek aan New York

25 mei 2009: Koningin Beatrix draagt de tiara en oorbellen tijdens het staatsbezoek van Chili aan Nederland

22 april 2009: Prinses Máxima draagt de halsketting en oorbellen naar de contraprestatie tijdens het staatsbezoek van Zweden aan Nederland. De tiara is de Pauwenstaarttiara.

21 april 2009: Koningin Beatrix draagt de tiara en oorbellen tijdens het staatsbezoek van Zweden aan Nederland

27 februari 2007; Prinses Máxima draagt de oorbellen tijdens het staatsbezoek in Turkije

24 februari 2007: Prinses Mabel draagt de oorbellen en halsketting naar het gala ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van koning Harald van Noorwegen

30 april 2006: Prinses Máxima op het gala ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf met de tiara en oorbellen uit de parure. De broche komt uit de Pauwenstaartparure.

maart 2006: Prinses Máxima met de armband, oorbellen en de halsketting tijdens het staatsbezoek aan Argentinië.

17 december 2005: Prinses Laurentien draagt de oorbellen en broche naar het regeringsdiner ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix

30 april 2005: Prinses Máxima draagt de oorbellen uit de parure op het feest in de Arena ter gelegenheid van het Zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix. De hanger aan haar broche komt ook uit de parure.

31 maart 2005: Prinses Laurentien op een diner in Denemarken ter gelegenheid van 400 jaar relaties Denemarken-Nederland. Ze draagt de halsketting, oorbellen en een broche uit de set

16 september 2003: Prinses Máxima draagt de armband, broche en oorbellen tijdens Prinsjesdag

25 augustus 2001: Prinses Laurentien draagt de oorbellen uit de parure tijdens het huwelijk van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

The Court jeweller (2015). The Mellerio Ruby Parure Tiara

Smit, Els (2013) Uit de kluis deel 6 – De Franse elegantie van ‘het Melleriodiadeem’. Royalglitter.com.