Ga naar innoud

Diamanten devant de corsage (Russische broche)

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up van de broche, © PPE (Nieboer)

Een grote diamanten broche met parelpendanten. Vanwege de grootte worden zulke broches ook aangeduid als devant de corsage. Deze broche is in de Oranje-collectie gekomen via koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem III.

Close-up van de broche, © Getty Images
(Jones/Whatling/Parker/Cuthbert/UK Press)

De moeder van Sophie, de Russische groothertogin Catharina Paulowna, heeft dit sieraad mogelijk geërfd van de Russische keizerin Maria Feodorovna. Hierdoor wordt de broche ook wel de 'Russische broche' genoemd.

Uniek aan deze broche is dat hij vijf roze diamanten bevat, die erg zeldzaam zijn. Het kan ook gedragen worden zonder de parels en diamanten.

Die kleine versie - zonder de parels dus - is het vaakst gedragen door koningin Máxima. In 2014 werd de broche sinds lange tijd in originele vorm gedragen.

Foto's

21 juni 2017: Koningin Máxima met de broche tijdens het staatsbezoek aan Italië

22 maart 2014: Koningin Máxima draagt de broche in originele vorm - met parelpendanten - tijdens het staatsbezoek van China aan Nederland

29 april 2013: Koningin Beatrix aan de vooravond van haar abdicatie met de broche met drie parels als hanger (korte vorm).

1 juli 2006: Prinsses Máxima met de broche tijdens het 25-jarig huwelijksjubileum van de groothertog en groothertogin van Luxemburg

13 juni 2006: Prinses Máxima tijdens de festiviteiten rond het regeringsjubileum voor koning Bhumibol van Thailand

1 november 2005: Prinses Máxima met de broche tijdens het bezoek van Poetin aan Nederland

14 mei 2004: Prinses Máxima met de broche tijdens het huwelijk van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken.

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)