Ga naar innoud

De sterrenbroches

Gemaakt op 16-04-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

De Oranjes hebben diverse soorten sterren in hun collectie, die gebruikt kunnen worden als broche, speld voor ordelint, opzetstukken voor een tiara of haarspelden.

Sisi met de beroemde sterren

Sterren zijn een populair design geworden dankzij keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi.

Toen Sisi poseerde voor Franz Winterhalter met sterren in het haar werd er aan diverse Europese hoven driftig sterren gekocht. Zo kocht de Britse koningin Alexandra (van origine een Deense prinses) een boel sterren.

Bij de Oranjes kunnen we op dit moment in ieder geval drie soorten sterren onderscheiden.

Set van 5 sterren (1 met 12 punten, 4 met 10 punten)

Close-up, © Getty Images

Deze sterren zijn vermoedelijk de sterren die koningin Emma als huwelijkscadeau kreeg en gebruikt werden voor haar Bloementiara. De sterren variëren in grootte. Ze bevatten een grote diamant in het midden en de punten van elke ster is gemaakt uit ronde diamantjes.

Set van 5 sterren met 10 punten (voor Máxima's tiara)

Close-up, © Getty Images

Deze sterren variëren in grootte en zijn eigenlijk steeds twee sterren kruislings op elkaar met een kleine diamant in het midden. De sterren zijn altijd gebruikt voor Máxima's sterrentiara, maar bij de Koningsvaart na de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg ze deze sterren - a la Sisi - in het haar.

Set van 3 sterren met 12 punten

Close-up, © PPE

Deze sterren hebben in het midden een ronde vorm dat een kleine ster lijkt te bevatten. Als Máxima haar Sterrentiara draagt gebruikt ze vaak een van deze sterren als broche.

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)