Ga naar innoud

Strikbroche met saffier of citrien

Gemaakt op 16-11-2017 , voor het laatst bijgewerkt op 12-02-2019

Close-up van de broche, © PPE (Nieboer)

Deze diamanten strikbroche bevat in het midden een grote saffier, al kan de saffier ook vervangen worden door een citrien. De broche is een geschenk van koning Willem III in 1878 aan Emma van Waldeck-Pyrmont voor hun verloving.

Na hun huwelijk draagt koningin Emma de broche op een officieel portret. Koningin Emma droeg deze broche geregeld met andere saffieren juwelen uit haar saffieren parure.

Haar dochter koningin Wilhelmina heeft de broche nooit gedragen, maar diens dochter koningin Juliana droeg de broche geregeld. Heeft koningin Emma wellicht de broche aan haar kleindochter koningin Juliana nagelaten, in plaats van haar eigen dochter?

De broche met een citrien in plaats van saffier, © PPE (v.d. Werf)

Koningin Máxima droeg de broche in 2014 voor het eerst, met een citrien uit haar persoonlijke collectie in plaats van een saffier. Het was voor het eerst in lange tijd dat we de broche weer eens zagen.

Foto's

9 mei 2017: Koningin Máxima draagt de strikbroche - met saffier - tijdens verjaardagsfeesten van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen

28 maart 2017: Koningin Máxima draagt de strikbroche - met saffier - tijdens staatsbezoek van Argentinië

4 april 2014: Koningin Máxima draagt de broche - met citrien - tijdens het staatsbezoek van koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden

Bronnen

Brus, René. De juwelen van het Huis Oranje-Nassau. Uitgeverij Schuyt. 1996. ISBN 9060974034.

Dutch Royal Jewels - Instagram-account en website (offline)

Deel deze pagina: