Wilhelmina's huwelijksgeschenk

Deze parure bestaat uit een tiara, halsketting en twee armbanden. Hij is in 1900 gemaakt door juwelier Israel en Hoetig en was een huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk. Voor zover bekend heeft ze hem alleen voor portretten gedragen vanwege het zware gewicht van de tiara.

In 1962 heeft Wilhelmina de tiara laten opbreken door een juwelier om haar kleinkinderen Beatrix, Margriet, Irene en Christina ieder saffieren juwelen te geven. Naar verluid heeft de basis van de tiara als betaling gediend voor de juwelier en is deze gesmolten.

Alleen de armbanden en de halsketting zijn dus nog over, als is men nog niet zeker van het lot van de halsketting. Een aantal delen ervan bestaan in ieder geval aangezien ze voor de nieuwe saffieren tiara zijn gebruikt die ook gebruikt kan worden als halsketting en waarmee prinses Margriet en (toen nog) prinses Máxima mee zijn gesignaleerd.

Foto's

16 april 2010: Prinses Máxima draagt de armbanden naar de verjaardag van koningin Margrethe II van Denemarken

21 mei 2004: Prinses Máxima draagt de armbanden naar het gala op de vooravond van het huwelijk van koning Felipe en koningin Letizia van Spanje

Gebruikte bronnen

Deel deze pagina: