Ga naar innoud

De Maltezer tiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up, © Julian Parker/UK Press via Getty Images

Dit is een diamanten tiara met vier Maltezer kruizen. Het was een bezit van de Britse koningin Alexandra maar werd na haar overlijden geërfd door haar dochter Maud, koningin van Noorwegen.

Na Mauds overlijden in 1938 duurde het een hele tijd voordat deze tiara en andere juwelen weer tevoorschijn kwamen. Maar daar zit een mooi verhaal achter, door prinses Astrid van Noorwegen verteld aan Trond Norén Isaksen. Elke herfst als zij terug naar haar vaderland ging, had zij enkele juwelen bij zich. Zij deed dit ook in 1938, en tijdens dat verblijf overleed ze. De juwelen werden tijdelijk opgeborgen op Windsor Castle, maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en bleven de juwelen dus nog op Windsor Castle. Pas met de kroning van koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië kregen kroonprins Olav en zijn vrouw Märtha de kans om de juwelen mee terug te nemen.

Kort daarna zou prinses Märtha overlijden, zonder de kans te hebben gehad de juwelen te dragen en haar man koning te zien worden. Er werd besloten met het verdelen van de juwelen te wachten totdat de nieuwe kroonprins Harald getrouwd was.

Met zijn huwelijk in 1968 met Sonja erfde Harald uiteindelijk de pareltiara, de Vifte-tiara en deze tiara met de Maltezer-kruizen. Sindsdien heeft koningin Sonja de tiara slechts een aantal keer gedragen. Ze heeft de tiara laten aanpassen zodat de tiara zonder kruizen gedragen kan worden en dat een kruis als broche gebruikt kan worden.