Ga naar innoud

Mauds pareltiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © Kongehuset

Deze diamanten tiara met parels was een huwelijksgeschenk voor de Britse prinses Maud van haar ouders koning Edward VII en koningin Alexandra toen ze trouwde met de latere koning Haakon VII van Noorwegen. Echter: de tiara die je nu vandaag ziet is niet het origineel. Die is gestolen!

De tiara kan in twee versies gedragen, een hoge en een lage versie.

De kleine versie, © PPE

Na Mauds overlijden in 1938 duurde het een hele tijd voordat deze tiara en andere juwelen weer tevoorschijn kwamen. Maar daar zit een mooi verhaal achter, door prinses Astrid van Noorwegen verteld aan Trond Norén Isaksen. Elke herfst als zij terug naar haar vaderland ging, had zij enkele juwelen bij zich. Zij deed dit ook in 1938, en tijdens dat verblijf overleed ze. De juwelen werden tijdelijk opgeborgen op Windsor Castle, maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en bleven de juwelen dus nog op Windsor Castle. Pas met de kroning van koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië kregen kroonprins Olav en zijn vrouw Märtha de kans om de juwelen mee terug te nemen.

Kort daarna zou prinses Märtha overlijden, zonder de kans te hebben gehad de juwelen te dragen en haar man koning te zien worden. Er werd besloten met het verdelen van de juwelen te wachten totdat de nieuwe kroonprins Harald getrouwd was.

Met zijn huwelijk in 1968 met Sonja erfde Harald uiteindelijk de Vifte-tiara de tiara met de Maltezer-kruizen en deze pareltiara.

In 1995 werd de tiara gestolen bij juwelier Garrard in Londen, waar het lag voor schoonmaak en onderhoud. Het origineel is nooit teruggevonden, maar Garrard heeft een exacte replica gemaakt voor de Noorse koninklijke familie. En de replica is de tiara die we sindsdien zien.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2016). Queen Maud's Pearl Tiara

Isaksen, Trond Norén (2011). Royal jewels: Queen Maud’s pearl and diamond tiara.