Ga naar innoud

De Ansorena-tiara

Gemaakt op 20-05-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze diamanten tiara met parels is van juwelier Ansorena en heeft in het midden een fleur-de-lys (Franse lelie), symbool voor de Franse monarchie en de Spaanse Borbons. Het was een geschenk voor koningin Letizia, maar het heeft wel zes jaar geduurd voor we de tiara voor het eerst zagen.

De fleur-de-lys kan als broche gedragen worden en dat is het enige dat we koningin Letizia de eerste jaren zagen dragen.

Er werd eerst gedacht dat het een cadeau van koning (toen nog kroonprins) Felipe was voor zijn vrouw Letizia naar aanleiding van hun vijfde huwelijksverjaardag. Maar personeel van Ansorena onthulde dat het een idee van het bedrijf zelf was om Letizia een tiara te geven. Schijnbaar was het idee van de toenmalige directeur. Die overleed voordat het werk afgerond kon worden, maar men besloot door te gaan met het project en de tiara te voltooien.

Het aceepteren van dure, extravagante cadeaus ligt vaak gevoelig, zeker als je land slechte economische tijden kent. Er wordt aangenomen dat hierdoor Letizia een tijd heeft gewacht voor de tiara daadwerkelijk te dragen. Dat deed ze voor het eerst in 2015, bij het verjaardagsfeest van koningin Margrethe II van Denemarken.