Ga naar innoud

De Cartier Cirkeltiara

Gemaakt op 19-01-2019 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE/Thorton

Deze tiara van Cartier in de vorm van lussen en bezet met parels werd gemaakt voor koningin Maria Cristina, getrouwd met koning Alfonso XII. Zij gaf de tiara door aan haar zoon koning Alfonso XIII.

Koningin Letizia © PPE/Thorton

Koning Alfonso XIII geeft de tiara aan zijn schoondochter Maria Mercedes, beter bekend als de gravin van Barcelona en moeder van (oud-)koning Juan-Carlos. Gedurende haar leven zou ze deze tiara vaak dragen, al leende ze het ook een paar keer uit aan schoondochter Sofia, haar dochter infanta Pilar en kleindochter Simoneta.

Veel van de Spaanse juwelen zijn persoonlijk bezit. Iedereen nam dus ook aan dat deze tiara persoonlijk bezit was van Maria Mercedes. Na haar overlijden in 2000 droeg koningin Sofia ineens de tiara met regelmaat. Waarschijnlijk werd de tiara eigendom van koning Juan-Carlos bij het overlijden van zijn moeder.

Juan Carlos abdiceerde in 2013 en maakte plaats voor zijn zoon koning Felipe. Sinds Felipe koning is was het afwachten of diens vrouw Letizia deze tiara zou gaan dragen. In november 2018 droeg Letizia de tiara inderdaad voor het eerst.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2018). The Cartier Diamond Loop Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2014). Tiara Thursday: Queen Maria Christina’s Cartier Loop Tiara