Ga naar innoud

De Cartier-pareltiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 20-05-2018

Close-up © PPE/Thorton

Deze pareltiara van Cartier is gemaakt door een andere tiara op te breken en te gebruiken voor deze tiara. De originele tiara was gemaakt door Ansorena en een huwelijksgeschenk voor koningin Ena van haar schoonmoeder, koningin Maria Cristina.

Koningin Maria Cristina gaf haar schoondochter Ena - geboren prinses Victoria Eugenie van Battenberg - een diamanten tiara met parels cadeau toen Ena trouwde met Alfonso XIII van Spanje. In eerste instantie was Marie Cristina volledig tegen het huwelijk. Ze wilde dat haar zoon een Habsburgs nichtje zou trouwen en vond bovendien de Battenbergs niet koninklijk genoeg. Dat Ena een kleindochter was van de Britse koningin Victoria vergat ze blijkbaar even. Maar uiteindelijk gaf ze toch toe en mocht er getrouwd worden.

Als dit geschenk bedoeld was als teken van goede wil of vredesoffer, slaagde het niet in zijn opzet. Koningin Ena droeg het niet en stuurde het al heel snel naar Cartier met het verzoek om er iets nieuws van te maken. En zo ontstond de tiara zoals we die nu kennen: een diamanten tiara met parels en gekrulde lauwerkransen. Maar de parels konden ook vervangen worden door smaragden.

Bij haar overlijden liet Ena de tiara na aan haar dochter infanta Maria Cristina, die getrouwd was met een Italiaanse graaf. En zo verliet de tiara de Spaanse koninklijke familie. Maar niet voor lang. Na het overlijden van infanta Maria Cristina keerde de tiara terug naar de Borbons. Het is niet bekend of koning Juan Carlos de tiara erfde of (over)kocht. Maar koningin Sofia droeg sinds eind jaren '90 geregeld de tiara.

Sinds de troonsbestijging van koning Felipe in 2013 was het afwachten of Letizia als koningin deze tiara eens zou gaan dragen. Dat deed ze voor het eerst eind april 2018. Of dat betekent dat de tiara tot de juwelencollectie behoort en dat Letizia er dus vaker gebruik van kan maken is niet duidelijk. Het kan namelijk ook persoonlijk bezit zijn van voormalig koning Juan Carlos en koningin Sofia.

Het kan ook zijn dat de tiara is gebruikt - een mooie brug naar het begin van het verhaal - als vredesoffer en PR-stunt. Met Pasen 2018 bevonden koningin Letizia en haar schoonmoeder koningin Sofia zich in een mediastorm door een veelbesproken video na de Paasdienst in de kerk, waarbij vooral Letizia zich niet van haar beste kant liet zien. Een fotomoment van koningin Sofia met haar kleindochters werd namelijk 'gesaboteerd' door Letizia. In Spaanse media gaan al langer verhalen dat het niet echt botert tussen schoonmoeder en schoondochter.

Soms herhaalt de geschiedenis zich blijkbaar dus...

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2016). Queen Ena's Pearl And Diamond Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2012). Tiara's Thursday: The Cartier Diamond and Pearl Tiara