Ga naar innoud

De diamanten bloemen-tiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE/Thorton

Deze diamanten tiara met bloemenmotief was een huwelijkscadeau van generaal Franco voor Sofia toen ze trouwde met prins Juan Carlos van Spanja. Het is niet nieuw gemaakt door Mellerio, zoals velen altijd gesuggereerd hebben, maar in 1879 gemaakt door de Britse juwelier Collins.

Juwelier Collins had de tiara gemaakt voor koning Alfonso XII van Spanje, die het cadeau gaf aan zijn vrouw aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk. Het kan gedragen worden als een collier of als vijf broches.

De Spaanse koninklijke familie verloor echter hun troon en ze verkochten de tiara. Generaal Franco kon het ten tijde van het huwelijk van Juan Carlos en Sofia terugkopen en zo de tiara herenigen met de koninklijke familie.

Franco voerde de monarchie terug in en Juan Carlos en Sofia werden koning en koningin. Als koningin droeg Sofia de tiara geregeld, al leende ze het ook uit aan dochter Cristina en Letizia.

Hoewel de tiara persoonlijk eigendom was/is van Sofia en ze geen regerend koningin meer is, wordt de tiara veel gebruikt door koningin Letizia. Heeft Letizia de tiara gekregen? Leent Sofia de tiara slechts uit? Daar hebben we helaas nog geen antwoord op.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2015). The Spanish Floral Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Mellerio Floral Tiara