Ga naar innoud

De Pruissische tiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE/Thorton

Deze tiara is gemaakt van platina en diamanten door juwelier Koch en bevat onder meer het motief van lauwerkrans. Het was een huwelijksgeschenk van de Duitse keizer Wilhelm II voor zijn dochter Viktoria Luise die trouwde met Ernst August, hertog van Brunswijk.

Viktoria Luise geeft de tiara op haar beurt als huwelijksgeschenk aan hun dochter Friederike. Tijdens de Olympische Spelen heeft die de de latere Griekse koning Pavlos leren kennen en in 1938 trouwen ze.

Friederike houdt de traditie ook in ere. Haar dochter Sophia leert in 1954 de Spaanse prins Juan Carlos kennen en in 1962 wordt er getrouwd. Ze verandert haar naam naar de Spaanse vorm: Sofia. In 1975 wordt de monarchie in Spanje hersteld en worden Juan Carlos en Sofia koning en koningin.

De dochters van Juan Carlos en Sofia dragen op hun huwelijk een andere tiara maar als Felipe trouwt in 2004 met Letizia, wordt de tiara aan Letizia geleend. Als prinses draagt Letizia de tiara regelmatig.

De tiara is persoonlijk eigendom van koningin Sofia. Het is onduidelijk of Letizia nu ze koningin is de tiara in bruikleen krijgt of dat Sofia wellicht de tiara ooit zal doorgeven.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2015). Tiara Timeline: The Prussian Tiara

At the Spanish court (2012) The Prussian or Hellenic Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Pruissian diamond tiara