Ga naar innoud

De amethisten parure

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze parure (juwelenset) van diamanten en amethisten was eigendom van Josephine de Beuharnais, echtgenote van Napoleon. Het bestaat uit een tiara, een paar oorbellen, twee armbanden en een broche. De tiara was oorspronkelijk een collier. De hele set maakt deel uit een stichting, dus kan niet verkocht worden.

Joséphine de Beauharnais en Napoleon gaven de set aan Amalia Augusta van Beieren toen ze trouwde met hun zoon Eugène de Beauharnais.

Eugène en Amalia Augusta kregen een dochter Joséphine, die de latere koning Oscar 1 van Zweden trouwde, Via deze Joséphine kwam deze set terecht in de Zweedse koninklijke familie.

Maar koningin Silvia verandere de set. Het collier vond ze veel te zwaar en te moeilijk te dragen. Ook vond ze dat de set eigenlijk een tiara nodig had. Daarom liet ze van het collier een tiara maken. Hiervoor werd de tiara ingekort door een amethist en diamanten element weg te halen.

Die losse amethist en het losse diamanten element kunnen als broche of haarversiering gebruikt worden. Silvia liet ook de armbanden aanpassen, zodat die aan elkaar vastgemaakt kunnen worden. Hierdoor kan er een bescheiden collier gemaakt worden.

Het mooie is dat de aanpassingen niet definitief zijn. De tiara kan van het frame worden gehaald, zodat het weer terug een collier wordt. Bovendien kunnen de losse amethist en het diamanten element er gewoon weer terug aan bevestigd worden, zodat het de originele vorm weer terugkrijgt.