Ga naar innoud

De aquamarijnen kokoshnik

Gemaakt op 20-05-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © Kungehuset

Deze tiara is in typische kokoshnik-vorm (traditionele Russische hoofdtooi) en bevat enorme aquamarijnen. Mogelijk is deze tiara eigendom geweest van prinses Margaret van Connaught. Momenteel is het eigendom van prinses Margaretha, zus van koning Carl XIV Gustaf.

Door het overlijden van prinses Margaret van Connaught werden haar juwelen verdeeld on haar kinderen. Mocht ze de tiara inderdaad in bezit hebben gehad, ging die naar haar oudste zoon Gustaf Adolf toe. Hij was troonopvolger en getrouwd met prinses Sibylle.

Gustaf Adolf komt om het leven bij een vliegtuigongeluk, maar prinses Sibylle blijft deze tiara regelmatig dragen tot haar dood. Bij haar overlijden gaat de tiara naar hun oudste dochter: prinses Margaretha.

Prinses Margaretha droeg de tiara in haar jeugd geregeld en leende de tiara aan haar dochter toen die in 1998 trouwde. Sindsdien werd de tiara niet meer gezien.

Tot 2010, want toen droeg prinses Margaretha de tiara op het huwelijk van haar nichtje kroonprinses Victoria. Het is nog steeds eigendom van prinses Margaretha, maar wordt in de kluis samen met de andere historische juwelen bewaard en de tiara mag door iedereen gebruikt worden. Sindsdien zien we dus Madeleine en Victoria met de tiara!