Ga naar innoud

De Cameeën tiara

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze parure (juwelenset) gemaakt uit parels en cameeën bestaat uit een tiara, collier, oorbellen, armband en broche. De tiara is zeer waarschijnlijk van Joséphine de Beauharnais geweest, echtgenote van Napoleon. De tiara is gemaakt door de Franse juwelier Nitot. Van de andere juwelen is niet zeker of deze in dezelfde periode gemaakt en door dezelfde juwelier. Momenteel is de set persoonlijk eigendom van koning Carl XVI Gustaf van Zweden. De tiara wordt vooral gebruikt als huwelijkstiara.

De tiara wordt niet genoemd in inventarissen van Joséphine de Beauharnais bij haar kroning als keizerin van Frankrijk of bij haar overlijden. Maar bij haar dood was Joséphine al een tijdje gescheiden van Napoleon omdat ze hem geen kinderen kon geven. Het is zeker mogelijk dat ze de juwelen na de scheiding aan haar kinderen uit haar eerste huwelijk met Alexandra de Beauharnais heeft gegeven. Dat verklaart dan ook dat haar dochter Hortense de Beauharnais - beter bekend als koningin van Holland - de eerste is die we geportretteerd zien met de tiara.

Na het overlijden van Joséphine weten we niet precies wat er met de tiara gebeurt. Maar in ieder geval komt de tiara terecht bij Josephine van Leuchtenberg, die trouwt met koning Oscar I van Zweden en Noorwegen.

Het is mogelijk dat Joséphine de tiara heeft nagelaten aan haar zoon Eugene. Die is getrouwd met prinses Auguste van Beieren en krijgen de titel hertog en hertogin van Leuchtenberg. Hun dochter Josephine is de Josephine die trouwt met koning Oscar I van Zweden en Noorwegen en bekend wordt als koningin Josefina.

Koningin Josefina laat de tiara na aan haar enigste dochter prinses Eugenie. Die overlijdt kinderloos en laat de tiara na aan haar neef, prins Eugen. Die is ongetrouwd, maar leent de tiara regelmatig uit aan zijn aangetrouwde nicht kroonprinses Margareta, met wie hij een goede band heeft. Als zij overlijdt in 1920 geeft hij de tiara als huwelijkscadeau aan prinses Sibylla, de bruid van zijn verre neef prins Gustav Adolf. Zij zijn de ouders van de huidige koning Carl XVI Gustaf.

Zijn leende de tiara uit voor de bruiloften van hun twee dochters en aan schoonzus prinses Ingrid (later koningin van Denemarken) voor een gekostumeerd feest. Na haar overlijden erft koning Carl XVI Gustaf de tiara en gebruikt Silvia de tiara bij hun huwelijk. Hun dochter kroonprinses Victoria draagt de tiara ook op haar huwelijk.

De tiara is persoonlijk bezit van de koning, en maakt geen deel uit van de kroonjuwelen.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2015). Tiara Timeline: The Cameo Tiara

Isaksen, Trond Norén (2010). Royal jewels: The Swedish cameo tiara.

Isaksen, Trond Norén (2010). An interesting article on the cameo diadem.

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Cameo Tiara.