Ga naar innoud

De robijnen Edward VII-tiara

Gemaakt op 20-05-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze diamanten tiara met robijnen heeft drie grote elementen in de vorm van een hart en is gemaakt door E. Wolff & Co voor (vermoedelijk) Garrard. De tiara was een huwelijksgeschenk van koning Edward VII en koningin Alexandra van Groot-Brittanniƫ voor hun nichtje prinses Margaret van Connaught, die trouwde met de latere koning Gustaf VI Adolf van Zweden.

Margaret zou helaas niet mee maken dat haar man koning van Zweden werd: ze overleed doordat ze een infectie kreeg na een operatie. Haar juweelen werden over hun kinderen verdeeld. Hun dochter Ingrid erfde de Khedive-tiara en nam deze mee toen ze trouwde en koningin werd van Denemarken. Hun zoon Gustaf Adolf erfde de Connaught-tiara, hun jongste zoon Sigvard erfde deze robijnen tiara.

Prins Sigvard trouwde een burgermeisje en verloor daardoor zijn titel. Toen hij geld nodig had verkocht hij de tiara terug aan zijn vader, koning Gustaf VI Adolf. Later maakte Sigvard daar nog een hoop heibel rond: hij zou de tiara niet verkocht hebben, maar geleend en de afspraak zou zijn dat hij de tiara terug kreeg als hij weer genoeg geld had. Maar de koning bleef erbij dat de koop geldig was.

Wellicht als een verzoenend gebaar laat de koning in zijn testament de tiara na aan de zoon van prins Sigvard, Michael. Die verkocht het echter vrolijk aan de nieuwe koning: koning Carl XVI Gustaf. Maar Sigvard was het daarmee niet eens en bleef bitter over het verlies van zijn titel en de gang van zaken rond de tiara. Zo ging hij flink tekeer toen koningin Silvia de tiara in 1995 droeg op het huwelijk van prins Joachim van Denemarken met Alexandra Manley. Blijkbaar schrok Silvia daar flink van, want toen verdween de tiara in de kast.

Maar sinds 2007 draagt koningin Silvia de tiara weer. Het feit dat in prins Sigvard in 2002 overleed heeft daar vast mee te maken...