Ga naar innoud

De saffieren Leuchtenberg-parure

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze parure (juwelenset) van diamanten en saffieren is gemaakt door de Franse juwelier Nitot en bestaat uit een tiara, oorbellen, collier, broche en haarpinnen. Het was een huwelijksgeschenk voor prinses Augustus van Beieren, die trouwde met Eugéne de Beauharnais (zoon uit eerste huwelijk van Joséphine de Beauharnais, de latere echtgenote van Napoleon). De oorbellen zijn niet de originele: koningin Louise liet van twee van de vier haarpinnen nieuwe oorbellen maken.

Na de bruiloft kreeg het paar de titel hertog en hertogin van Leuchtenberg. Bij haar overlijden laat Augusta haar juwelen na aan haar dochters. Hun dochter Amelie - de latere keizerin van Brazilië - erft de smaragden parure. Josephine - de latere koningin Josefina van Zweden - krijgt deze saffieren juwelen en de cameeëntiara.

Koningin Josefina laat bij haar overlijden de set na aan haar zoon koning Oscar II. Vijf jaar later geven hij en zijn vrouw het als huwelijksgeschenk aan hun schoondochter prinses Victoria van Baden. Die trouwt met hun zoon, de latere koning Gustaf V van Zweden.

Koningin Victoria laat bij haar overlijden de juwelen plaatsen in de familiestichting. Zo blijven de juwelen altijd bewaard in de familie. Sindsdien is de set voornamelijk gedragen door koninginnen, al mogen prinsessen er in principe ook gebruik van maken.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2014). Saturday Sparkler: The Leuchtenberg Sapphire Tiara

The Royal Order of Sartorial Splendour (2011). Tiara Thursday: The Leuchtenberg Sapphire Parure.

Isaksen, Trond Norén (2010). Royal jewels: The Leuchtenberg sapphires.