Ga naar innoud

De Vasa-oorbellen

Gemaakt op 20-05-2018 , voor het laatst bijgewerkt op 7-02-2021

Close-up © PPE Agency

Deze diamanten oorbellen hebben een hanger met daaromheen een diamanten rand in een peervorm. De oorbellen zijn terug te voeren naar koningin Louise Ulrika, echtgenote van koning Adolf Frederik (1710-1771). Hierdoor zijn dit de oudste stukken uit de juwelencollectie.

De zoon van koning Adolf Frederik - Gustaf III - riep de Vasa-dynastie terug tot leven, die over Zweden hadden geregeerd van 1523 tot 1654. Helaas zou dat van korte duur zijn, want Gustafs zoon Gustaf IV Adolf werd afgezet. Hierdoor vluchtte de familie naar Zwitserland en namen de oorbellen mee. Inmiddels werd er in Zweden een nieuwe koning gekozen: Jean-Baptiste Bernadotte besteeg de troon als koning Karl XIV Johan.

In de 19e eeuw kwamen de oorbellen echter weer terug naar Zweden. Inmiddels waren ze in het bezit van koningin Carola van Saksen, een kleindochter van de afgezette koning Gustaf IV Adolf. Haar nichtje prinses Victoria van Baden ging trouwen met kroonprins Gustaf van Zweden en Carola gaf haar de oorbellen als huwelijksgeschenk.

Een symbolisch geschenk want prinses Victoria stamt ook af van koning Gustaf IV Adolf, via zijn dochter Sophie. Door haar huwelijk zou de tak Holstein-Gottorp/Vasa verbonden worden met de Bernadottes, de nieuwe dynastie in Zweden.

Victoria had geen gaatjes in haar oren en droeg dus geen oorbellen. Maar ze nam de oorbellen wel mee naar Zweden en sindsdien worden de oorbellen regelmatig gedragen door koninginnen en prinsessen. De laatste jaren zijn de oorbellen vooral favoriet van prinses Madeleine.

Bronnen

The Royal Jewels Messageboard

The Court Jeweller (2017). The Vasa Earrings