Ga naar innoud

De tiara met de vier knoppen

Gemaakt op 2-11-2016 , voor het laatst bijgewerkt op 12-02-2019

Close-up © PPE Agency

Deze tiara heeft vier grote diamanten knoppen op een simpel frame. De knoppen zijn bloemen en lijkt geïnspireerd op de Tudor-roos. Hierdoor hebben ze een ander design dan de knoppen op de Zes Knoppen-tiara. En hoewel de herkomst van de zes knoppen duidelijk is, is dat bij deze vier knoppen minder duidelijk.

Er is een theorie dat deze vier knoppen - net als de zes knoppen - ook eigendom waren van koning Carl XIV Johan. Voor hij als koning werd verkozen was hij namelijk als Jean Baptiste Bernadotte maarschalk onder Napoleon. Mogelijk waren deze vier knoppen van zijn gala-uniform.

Een andere theorie - en wat meer plausibel eerlijk gezegd - dat deze knoppen eigendom waren van koningin Louise Ulrika van Zweden. Op een geschilderd portret is ze met knoppen in het haar en op de voorkant van haar jurk te zien. Mogelijk zijn deze vier knoppen daar een restant van. Dat zou wel betekenen dat het juwelen zijn die dateren van vóór de Bernadotte-dynastie in Zweden.

De knoppen zien we voor het eerst op een tiara in de jaren '50, gedragen door een zus van koning Carl XIV Gustaf. Sindsdien wordt de tiara regelmatig gebruikt door de prinsessen in de familie, recent vooral door kroonprinses Victoria en prinses Madeleine.